Nu ga je je onderzoek verder inrichten. Denk goed na over je vraagstelling. Door de vragen neutraal te stellen, ‘dwing’ je je medewerker niet tot een bepaald antwoord en straal je als organisatie uit dat je openstaat voor alle antwoorden. Positief of negatief. Stel de vragen kort en duidelijk.
Heb je ook al nagedacht hoe je je medewerkers wil laten antwoorden? In ons onderzoek hebben we gekozen voor de 5 punts-beoordelingsschalen. Een 5-puntsschaal gaat bijvoorbeeld van “zeer tevreden” tot en met “zeer ontevreden” daartussen tevreden, neutraal en ontevreden. Ook stelden we open vragen en vroegen we om toelichting bij een aantal specifieke vragen.
Je kan natuurlijk ook radio buttons (wanneer 1 antwoord is toegestaan) en/of checkboxen (wanneer meerdere antwoorden zijn toegestaan) gebruiken.
Zet de vragen in een goed en duidelijk overzicht. Het is voor het verwerken straks ook fijn om de vragen nu al te categoriseren. Maak een aantal categorieën bijvoorbeeld: collegialiteit, werkdruk, arbeidsvoorwaarden etc.. Stel binnen iedere categorie eerst de algemene vragen en daarna de specifiekere. Test de enquête nog even met een collega voordat je deze uitzet. Zo haal je eventueel de laatste fouten er nog uit!