ONTWIKKELING VAN EEN CONFIGURATOR VOOR RESCUE PRODUCTEN

Holmatro
De klant

Holmatro is een Nederlands maakbedrijf en bestaat inmiddels al meer dan 50 jaar. Ze leveren gereedschappen voor rescue en industriële doeleinden. De gereedschappen zijn hydraulisch en hebben een werkdruk van 720 bar, waardoor de gereedschappen veel kracht kunnen genereren.

Van scheepsbouw tot aan energiecentrales: de industriële gereedschappen zijn erg uitgebreid en divers in te zetten. Overal waar zware objecten gelift of verplaatst moeten worden, zijn de gereedschappen van Holmatro geschikt voor. Bij de rescue toepassingen kun je denken aan gereedschappen voor het bevrijden van mensen uit voertuigen, het openbreken van deuren om criminelen te arresteren of om mensen onder gebouwen vandaan te kunnen halen.

In april 2023 heeft Holmatro een hele nieuwe productlijn gelanceerd gericht op het bouwen van constructies voor het stutten (ondersteunen) van o.a. zware objecten bij instortingsgevaar. De producten bestaan uit componenten die je kunt samenvoegen.

Door afzonderlijke componenten te combineren kom je tot de juiste constructie voor een redding toepassing. Je kunt er letterlijk een onveilige situatie mee omzetten naar een veilige situatie. De producten bieden uitkomst bij situaties als: een ingestorte mijn, een persoon die vastzit in een auto of iemand die in een put is gevallen. Afhankelijk van de situatie gebruik je bepaalde componenten wel of niet.

"Je merkt dat Orange Juice zich goed positioneert als specialist in configurators. De expertise en de flexibiliteit op het vlak wat wij wilden, vonden wij een waardevolle optie. Het is een klein, compact team met korte lijnen. Dit is wat Holmatro ook is, ondanks dat we wereldmarktleider zijn."

Jilles Duyndam Global Marketing Manager, Holmatro Rescue Equipment

De oplossing

Holmatro is bij Orange Juice terechtgekomen, omdat zij zoekende waren naar een oplossing voor de technische producten die zij bieden. Voorheen was het bij Holmatro zo dat de klant kon kiezen uit samengestelde sets voor specifieke toepassingen. De komst van de configurator heeft daar verandering in gebracht. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van product configurators. Door met de opdrachtgever in gesprek te gaan, kwamen we erachter dat zij samengestelde sets van vrij technische producten aanbieden met verschillende toepassingen.

De configurator zorgt ervoor dat de klant begeleid wordt tot een passende keuze van een product set. Na alle stappen te doorlopen in de product configurator krijgt de klant een PDF toegestuurd, waarmee zij naar een dealer in de buurt kunnen gaan om het product daadwerkelijk aan te schaffen. De configurator is niet alleen van belang voor de klant, maar door de complexiteit ook voor de medewerkers van Holmatro en de dealers waar de klant terecht kan. Het doel is dat er uit de configurator een geschikte samenstelling van de producten komt, zodat de klant altijd besteld wat hij of zij ook daadwerkelijk nodig heeft.

De uitdaging

De uitdaging binnen het project was dat het hele technische producten zijn en er sprake is van een omvangrijk systeem. Enige kennis van het product hebben was dan ook van belang. In het beginstadium van het project zijn wij bij Holmatro op bedrijfsbezoek geweest, waar wij een rondleiding hebben gekregen. Dit heeft gezorgd voor een goede start van het project, hierdoor kregen we een nog beter idee van het bedrijf en de producten. De producten begrijpen helpt bij het ontwikkelen van een effectieve product configurator. De producten zijn uiterst technisch en bieden vele verschillende toepassingsmogelijkheden. Alle informatie op een duidelijke manier visualiseren was een grote uitdaging.

Wist je dat..

Het unieke aan deze configurator is dat je in de eerste stap kunt kiezen uit twee benaderingen: enerzijds kun je kijken naar de set en wat je ermee kunt, anderzijds kun je kijken naar wat je wil doen en wat je daarvoor nodig hebt.

Het resultaat

De configurator heeft goed uitgepakt en is gepresenteerd op de beurs in Amerika. Het proces verliep soepel, alles ging volgens planning en vanuit beide partijen werd snel geschakeld. Daardoor konden wij de configurator snel en volgens planning opleveren. Holmatro is een prettige klant om mee samen te werken. Een eis vanuit de opdrachtgever was om het bestaande ‘product information system’ gekoppeld te hebben aan de configurator, zodat zij niet op meerdere plekken de producten bij hoeven te houden.

Als je een serieus bedrijf bent in de markt waar Holmatro zich bevindt, dan is een product configurator onmisbaar. Niet alleen voor de klanten is het een belangrijke tool om te gebruiken, maar ook voor de dealers en de werknemers bij Holmatro is het een uitkomst. Zo weet men precies wat ze de klant moeten bieden afhankelijk van de situatie.

In hoofdlijnen
  • 1 Een product configurator
  • 2 Door de complexiteit van producten ideaal voor de klant, dealer en werknemer van Holmatro.
  • 3 Een samenwerking met korte lijntjes bij beide partijen.
  • 4 De configurator is vanuit twee perspectieven te gebruiken.

"Ik heb geprobeerd elke stap in de configurator dezelfde opmaak te geven, zodat de gebruiker herkenning ziet. Dit omdat het heel veel informatie is, de uitdaging was om al deze informatie op een gebruiksvriendelijke manier te visualiseren."

Laura van Aperen UX/UI designer, Orange Juice

Product configurator

Onze expertise bestaat uit het ontwikkelen van personalisatiemodules die websitebezoekers in staat stellen om zelf een product te ontwerpen of configureren. Dit hebben wij ook voor de rescue producten van Holmatro gedaan.

Ook opzoek naar een configurator? Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op.