REALISATIE PRODUCT CONFIGURATOR NRG-LAS

voestalpine Track Solutions Netherlands
De klant

voestalpine Track Solutions Netherlands (onderdeel van het wereldwijde voestalpine Railway Systems) is de grootste spoorwegleverancier van Nederland. Ze levert alle producten, services en logistieke dienstverlening, voor zowel nieuwe projecten, alsook voor storing- en onderhoudsprojecten. Ze ondersteunt beheerders en aannemers bij de aanleg en het onderhoud van de railinfrastructuur en specialiseert zich in ‘just in time deliveries’. voestalpine biedt altijd de beste oplossing voor de klant. Dit vergt een specialistisch maatwerk, wat vaak lastig te automatiseren is. Om deze ambitie verder vorm te geven heeft voestalpine Orange Juice benaderd om hierover mee te denken. De elektrische scheidingslas (NRG-las) is als pilotproduct aangemerkt voor dit automatiseringsproject.

De NRG-las is als elektrische scheidingslas een belangrijk onderdeel van de treinbeveiliging in het spoor. De las zorgt voor de detectie van treinen in een bepaald gebied. Dit type las vraagt bij uitstek om maatwerk, omdat de toepassing in het spoor steeds weer om een andere uitvoering vraagt.

NRG Las Foto
De oplossing

De wens vanuit de opdrachtgever was om hun klanten de mogelijkheid te bieden om het product geautomatiseerd te personaliseren. Deze uitdaging gingen wij maar al te graag aan. De opdrachtgever had specifieke eisen, want een NRG-las is een technisch en complex product. De gebruiker moet geadviseerd worden waar nodig. De configurator biedt dan ook veel uitleg en business logica, waardoor het onmogelijk is om een onjuist product te bestellen. Zo is de configurator niet alleen een e-commerce product, maar ook een opleidingstool.

In de configurator kan men precies aangeven hoe de NRG-las eruit moet komen te zien. Dit door bijvoorbeeld aan te geven welk spoorstaafprofiel er gehanteerd wordt, welke lengte of welke spoorstaafbewerking er gewenst is. Het proces is gebruiksvriendelijk, waardoor het voor iedereen mogelijk is technisch maatwerk te bestellen. Een optie die de opdrachtgever graag terug wilde zien, is de mogelijkheid om een link naar de configurator te kunnen delen en het huidige ontwerp op te kunnen slaan als PDF, zodat je de configuratie gemakkelijk deelt met anderen. De configurator zorgt voor efficiëntie, zowel aan klant- als aan organisatiezijde. Geen risico meer op foute producten en minder administratie aan beide kanten. Een mooie bijkomstigheid is dat de product configurator zo is ontwikkeld, dat de opdrachtgever het zelf kan beheren. Mochten er nieuwe technische specificaties moeten worden toegevoegd, dan kan zij dit geheel zelf aanpassen.

"Orange Juice stelt een heleboel kritische vragen, daardoor kreeg ik veel vertrouwen. Ze snapten waar we het over hadden en ze boden de ruimte voor het maken van animaties en marketing, dit sprak mij erg aan."

Maarten Snijder Product Owner voestalpine Track Solutions Netherlands

De uitdaging

Bij de aanschaf van een NRG-las zijn meerdere partijen betrokken, waardoor er voorheen veel technische tekeningen heen en weer gestuurd werden. Het was voor ons dan ook een uitdaging om dat hele proces voor iedere betrokkenen goed te kunnen stroomlijnen in de product configurator. Bovendien zijn het enorm technische producten die met railinfrastructuur te maken hebben en beschikken over veel specificaties. Ook dat moest allemaal in de configurator verwerkt worden.

Voorafgaand aan dit project zijn wij op locatie geweest, waardoor we een beter beeld kregen van het product en de specificaties. Als buitenstaander erin komen was een uitdaging. We hebben in een bestaande e-commerce omgeving een koppeling moeten maken, om de door ons gemaakte configurator in de winkelwagen van het e-commerce platform te kunnen plaatsen. Wij bouwen vaker producten in het systeem van een andere partij, maar het is en blijft altijd een uitdaging.

Wist je dat…

De product configurator van de NRG-las verschillende animaties bevat? T.o.v. eerdere configurators die wij hebben gemaakt, is er nu gamification toegepast. Dit maakt het net wat speelser en anders dan andere configurators die wij hebben ontwikkeld. Dat is precies waar de opdrachtgever naar opzoek was.

Het resultaat

Het project heeft geresulteerd in een bijzondere product configurator. Samen met de opdrachtgever zijn wij erg tevreden over het eindresultaat. Beide partijen hebben de ambitie uitgesproken in de toekomst meerdere projecten in samenwerking uit te rollen. We kijken uit naar deze langdurige samenwerking, waarbij het verder automatiseren van maatwerk het doel is.

In hoofdlijnen
  • 1 Een product configurator van de NRG-las.
  • 2 Een langdurige samenwerking tussen Orange Juice en voestalpine Track Solutions Netherlands
  • 3 Animaties komen terug in de configurator.
  • 4 Zorgt voor efficiëntie, zowel aan klant- als aan organisatiezijde.
  • 5 Niet alleen een e-commerce product, maar ook een opleidingstool.

"voestalpine Track Solutions Netherlands is een prettige opdrachtgever om mee samen te werken. Ze dachten goed mee, gaven duidelijke feedback en begrepen de scope. Tijdens de kick-off zijn wij bij hen op locatie geweest in Hilversum en hebben wij de NRG-las ook in het echt kunnen zien. Dat heeft goed geholpen bij de uitvoering van het project."

Marius Linders Backend developer

Product configurator

Onze expertise bestaat uit het ontwikkelen van personalisatiemodules die websitebezoekers in staat stellen om zelf een product te ontwerpen of configureren. Dit hebben wij ook voor de NRG-las van voestalpine Track Solutions Netherlands gedaan.

Ook opzoek naar een configurator? Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op.