AdWords scripting

15 januari 2016 Development

Adwords Scripting biedt een platform waar met simpele JavaScript code opvallend grote hoeveelheden Adwords data gecontroleerd kan worden. Er is opvallend weinig informatie beschikbaar over AdWords scripts terwijl de mogelijkheden die ze bieden enorm zijn. AdWords scripts zijn niet alleen interessant voor één bedrijfsaccount, maar voor het beheer van meerdere AdWords accounts zijn ze vrijwel onmisbaar. De scripts vereenvoudigen het onderhoud, beheer en het monitoren van AdWords campagnes. Verbeter eenvoudig de efficiëntie van je AdWords activiteiten.

Krachtige tool

AdWords scripts zijn een krachtige tool voor campagnebeheer, maar aangezien niet alle online marketeers over codeerkennis beschikken kunnen ze intimiderend overkomen. Een groot gedeelte van PPC marketing is het controleren en bijsturen van je campagnes. Of het nu het periodiek controleren van een jarenoude succesvolle campagne, of de analyse van een net opgestarte campagne is: Adwords scripts bieden uitkomst.

Kort samengevat biedt Adwords Scripting je de volgende voordelen:

  • Tijdsbesparing
  • Automatiseren van routine taken
  • Ontdekken van pijnpunten in campagnes
  • Rapportages middels Google Spreadsheets
  • Je hoeft niet te kunnen coderen(!)
Handige Adwords scripts

Er is een legio aan gratis scripts beschikbaar. Deze scripts zijn onderverdeeld in Single Accounts en Manager accounts (MCC). Wanneer je een script wilt laten draaien over meerdere accounts moet de MCC versie gebruikt worden. Mocht je toegang hebben tot een JavaScript-genie dan kun je de scripts verder personaliseren en aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeuren. De onderstaand genoemde scripts zijn ontwikkeld door Google Adwords-developers en worden wekelijks geüpdate.

Anomaly Detector

De Account Anomaly Detector geeft een alert af aan de eigenaar van de campagne wanneer het Adwords Account anders presteert dan hoe hij in het verleden heeft gepresteerd. Er kan zelf aangegeven worden bij welke mate van afwijking er een alert verstuurd dient te worden. Wanneer er een afwijking wordt geconstateerd ontvangt de gebruiker eenmaal daags een mail met daarin de specificaties van de afwijking.

Het script vergelijkt de statistieken van de dag met het historische gemiddelde van diezelfde dag.
Bijvoorbeeld: de statistieken van donderdag 3 uur ’s middags worden vergeleken met de statistieken van de vorige 26 donderdagen. Alle gegevens worden opgeslagen in een Google Spreadsheet, op deze manier is het eenvoudig om alerts visueel weer te geven en de eventuele pijnpunten in één keer op te sporen.

MCC performance dashboard

Een eenvoudig script welke je gegevens voor de afgelopen dag, week en maand weergeeft. De gegevens worden automatisch afgezet tegen de gegevens van de voorgaande dag, week of maand. Alle gegevens worden overzichtelijk weergegeven in een Google Spreadsheet document en kunnen gedownload worden en eenvoudig gebruikt worden in een rapportage.

Tip: meerdere accounts te beheren en verlies je het overzicht? Ontwikkel een realtime dashboard aan de hand van Adwords Scripts en mis niks!

Search Query reports

Het Search Query rapport toont een overzichtelijke weergave van alle woorden in de search query van het account en laat de statistieken van ieder uniek woord zien. Hiermee is het eenvoudig om te zien welke woorden belangrijk zijn voor de campagne en welke zoekwoorden niet het gewenste resultaat opleveren. Aan de hand van dit rapport kunnen irrelevante zoekwoorden aangepast worden en kunnen campagnes specifieker gericht worden op belangrijke zoekwoorden.

Overtuigd?

Adwords Scripts kunnen enorm veel tijd besparen bij de management van Adwords Accounts. Ze geven de marketeer de ruimte om creatief te zijn, terwijl de scripts saaie repetitieve taken worden overgenomen. De tijd die gecreëerd wordt door het gebruik van Adwords scripts kan gebruikt worden om nieuwe succesvolle campagnes op te starten. Ik hoop dat deze post je inspireert tot het instellen van je eerste Google Adwords script. Voor je eerste stap ga naar deze pagina of neem contact op met Orange Juice.