De juiste internetstrategie voor Family W

09 maart 2020 Strategie

Het was 2017 toen de Friese broers Foppe en Friso Wiersma samen Family W oprichtten. De twee heren maken “meubels die graag oud willen worden”, oftewel duurzame design meubels waar ook toekomstige generaties nog plezier aan hebben. Vrijwel direct na lancering werden Foppe en Friso overweldigd door alle leuke reacties die ze kregen. Het is dan ook niet gek dat het verhaal en de meubels van Family W al regelmatig zijn verschenen in magazines en kranten.

Family W heeft een belangrijke missie met maatschappelijke impact, maar online mist nog een duidelijke strategie. Daarom gaan wij, op verzoek van Foppe en Friso, een advies geven over de te volgen internetstrategie. Want gebruik je het internet enkel om de meubels te laten zien? Of wil je online ook inzetten om direct te verkopen? En welke rol speelt online marketing? De komende tijd gaan wij als online experts meekijken om antwoord te geven op deze vragen.

Het adviestraject

We beginnen het adviestraject met een test van de e-commerce mogelijkheden, bestaande uit één of twee campagnes. Momenteel is er nog niet genoeg verkeer op de website om te concluderen of mensen bereid zijn om de design meubels online te kopen. Het doel van de test is om te kunnen achterhalen hoe makkelijk het is om bezoek te trekken, hoeveel budget dat kost en of we deze bezoekers ook daadwerkelijk kunnen verleiden tot aankoop in de webshop. Op basis van de resultaten kunnen we vervolgens besluiten of we de test stoppen, aanpassen of juist doorzetten.

Een mogelijke uitkomst van het adviestraject is dat de strategie een combinatie wordt van online verkoop met aanwezigheid en verkoop in fysieke winkels (via retailers). Maar als blijkt dat mensen de meubels en het hout toch eerst willen zien en voelen, dan heeft online verkoop niet voldoende toegevoegde waarde.

LiveChat

In afwachting van de testresultaten heeft Orange Juice wel geadviseerd om LiveChat te implementeren op de website en -shop. De chatfunctionaliteit maakt het mogelijk om de interactie met gebruikers op te zoeken en meer te weten te komen over de klantreis en het online consumentengedrag. Dit is waardevolle informatie bij het bepalen van de juiste internetstrategie voor Family W.

De conversieflow

Op dit moment heeft Family W al een webshop gekoppeld aan de website. Om de conversieflow te testen heeft Orange Juice zelf een krukje gekocht. Op basis van een verkorte analyse is de conclusie dat de conversieflow geen grote obstakels bevat. Naast wat kleine verbeteringen en optimalisaties is deze in de huidige fase van het online project goed genoeg. Het is vrij eenvoudig om als gebruiker een krukje te bestellen. Deze wordt vervolgens een aantal dagen later geleverd.

Het Shaker krukje van Family W is leverbaar als volledig gemonteerd (en geverfd) meubel of als ‘bouwpakket’. Wij hebben gekozen voor het laatste. Het krukje is door de designer van Orange Juice in elkaar gezet en vervolgens met een prachtige goudgele verf beschilderd. Wat ons opviel is het slimme design van het meubel: er zijn geen schroeven nodig om de onderdelen bij elkaar te houden.

De meubels van Family W bevinden zich over het algemeen in het hogere prijssegment, maar dit is te goed te verklaren; het zijn immers design meubels. Tijdloos, inclusief 100 jaar garantie en ingenieus ontworpen.