Ontdek je nieuwe doelgroep!

11 april 2016 Social media

Op zoek naar nieuwe content en kanalen om je community te informeren? Moet je je willen verdiepen in deze nieuwe social media kanalen? Pinterest wordt toch alleen maar gebruikt in de USA? Snapchat is toch alleen maar voor tieners? Vragen die ik voor je ga proberen te beantwoorden.

Ontdekkers

Innovators en early adaptors bij nieuwe social media kanalen zijn (vrijwel) altijd jongeren. Wanneer je kijkt naar de leeftijdsverdelingen van new social media kanalen als: Snapchat, Instagram en Pinterest kun je niet anders dan dit beamen. Jongeren zijn eerder geneigd en gemotiveerd om deze nieuwe social media te ontdekken. Deze drie social media kanalen hebben zich over het afgelopen jaar (2015) wat betreft users het sterkst ontwikkeld en bieden de grootste kansen voor de meeste online marketeers.

Gebruik

Dalend dagelijks gebruik van Twitter en Facebook. Wil dat zeggen dat deze kanalen geen toekomst meer hebben? Zeker niet. De verschillende social media kanalen beginnen zich steeds meer met elkaar te verbinden (deels door toedoen van Facebook). Op Instagram worden foto’s geplaatst die zijn gemaakt op Snapchat. Tegelijkertijd wordt deze foto op Facebook geplaatst door toedoen van de koppeling met Instagram.

Beeld

Kanalen sterk visueel ingesteld. Alle nieuwe social media kanalen richten zich op (bewegende) beelden. Een snelle foto video via Snapchat, een bewerkte foto van de zonsondergang op Instagram en je nieuwe inrichting geïnspireerd op de nieuwste collectie van de IKEA op Pinterest...

Snapchat

Ieder social media kanaal wordt anders beleefd door de gebruikers. Voor het leggen van contact wordt er veelal gekozen voor Snapchat. Het geeft de meeste vrijheid in het delen van beelden en geeft het gevoel als of je echt contact legt met iemand Andere kanalen geven meer een gevoel van zenden. Het geeft de gebruiker een bepaalde mate van empowerment. In dit opzicht wint Snapchat het van andere kanalen, puur door de sterke sociale interactiefunctie. Snapchat wordt dan op dit moment ook veelal gebruikt door grote bedrijven met een jonge doelgroep. Het kanaal leent zich perfect voor het presenteren van een nieuw product. Snapchat dwingt je tegelijkertijd wel om enorm creatief te zijn. Het verwerven van volgers is een kunst op zich.

Gebruikers Nederland: 1.000.000
Gebruikers dagelijks: 541.000

Instagram

Instagram is voor de gebruikers een kanaal dat hen ontspant. Loze momenten op de dag worden gevuld door te kijken op Instagram. Het is een kanaal dat de gebruikers inspireert en entertaint. Tevens biedt Instagram een bepaalde nieuwswaarde voor mensen in de vorm dat zij snel up-to-date zijn van de laatste ontwikkelingen.

Instagram wordt gezien als het kanaal waarop inspirerende en artistieke foto's gedeeld worden. Het leent zich dan ook perfect voor designers en producenten van producten. Denk bijvoorbeeld aan een pottenbakkerij. Neem een foto met je smartphone, voeg de juiste hashtags toe, en delen maar!

Gebruikers Nederland: 2.000.000
Gebruikers dagelijks: 992.000

Pinterest

Pinterest staat erom bekend dat het zijn gebruikers inspireert en ze aanzet tot creativiteit. Wanneer een gebruiker iets tegenkomt wat aanspreekt wordt hij via Pinterest geneigd een actie te ondernemen en om meer informatie op te zoeken. Gebruikers zien Pinterest als een kanaal om tips, adviezen en ideeën op te doen. Het is een kanaal wat veelal gebruikt wordt door vrouwen (80% van de gebruikers in Nederland).

Het grote verschil tussen Instagram en Pinterest is het aanspreken van een verschillende doelgroep. Pinterest spreekt een oudere doelgroep aan die meer op zoek zijn naarinteractie door middel van het delen van zogeheten 'pins' op de virtuele prikborden. Hierdoor ontstaat er op Pinterest meer het gevoel onderdeel te zijn van een community.

Gebruikers Nederland: 1.600.000
Gebruikers dagelijks: 261.000

Vragen?

Vragen over het toepassen van de nieuwe social media kanalen voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar Orange Juice +31 (0)26 327 40 45