Ook al lijkt responsive design een nieuw fenomeen, eigenlijk kennen we de principes al vanuit de wereld van print advertising. Als een advertentiecampagne geschikt moet worden gemaakt voor verschillende formaten tijdschriften, is het “responsive” maken van de advertentie iets wat de DTP-er voor zijn rekening nam. De DTP-medewerker zorgde ervoor dat dezelfde boodschap en beelden geschikt werden gemaakt voor een advertentieruimte met andere afmetingen door de kolommen opnieuw in te delen en de content te verplaatsen. Datgene wat de DTP-er voorheen handmatig deed in een opmaakprogramma, doet de browser nu op het moment dat je de webpagina opent. De browser interpreteert de code en zorgt voor de correcte weergave ten opzichte van de beschikbare schermruimte. Met responsive webdesign kunnen we hiervoor zorgen terwijl het beheer van de content binnen één CMS en/of database blijft. Een responsive website wordt één keer gerealiseerd en vanuit één bron onderhouden.
De eerste stap
Bij voorkeur wordt er eerst een schematische weergave van de website in de vorm van wireframes of een prototype opgezet. Hierin wordt de indeling, de content en functionaliteiten in kaart gebracht alleen nog zonder de grafische vormgeven. Zo kan je als team en opdrachtgever in een vroeg stadium van het project zien hoe de functionaliteiten en de content zich gedragen en op basis daarvan starten met het design en de bouw van de website.
Realisatie van een responsive website
Ten opzichte van een website die alleen geschikt is voor weergave op desktopschermen is het ontwikkelen van een goede responsive website arbeidsintensief. In de voorbereiding kost het meer tijd om de functionaliteiten, content en gedrag van alle interface-elementen voor meerdere schermgroottes in kaart te brengen. Vervolgens moet het gedrag van deze elementen en content per schermresolutie (breekpunt) in de HTML-en CSS-code beschreven worden. Om te garanderen dat het gebruiksgemak (usability) en de totale gebruikerservaring optimaal is op zowel grote als kleine schermen testen we de website op alle apparaten die we ondersteunen. Waar nodig worden er per versie van een browser nog uitzonderingsregels in de code opgenomen om consistentie in weergave te waarborgen.
Investering die zich snel terugbetaald
Het grote voordeel van een responsive website is dat er niet per apparaat een separate website ontwikkeld en beheert hoeft te worden. Door in het ontwerp en de realisatie rekening te houden met de weergave op verschillende resoluties zorgt een responsive website voor een betere gebruikerservaring op een breed scale aan apparaten. Daarnaast zal de website sneller gevonden worden door gebruikers van tablets en smartphones als de website hiervoor geschikt gemaakt is met als resultaat dat het bezoekersaantal zal stijgen. Uit onderzoek blijkt ook het aantal bezoekers dat op de pagina waar ze binnenkomen direct afhaken daalt bij responsive websites, de zogenaamde bouncerate. Al deze factoren zullen bijdragen aan het verhogen van de conversie. De conclusie is dat een responsive website een verantwoorde investering is.