Stagiair Javascript developer @ Orange Juice

16 juni 2016 Development

Geschreven door Niek te Grootenhuis

Stage vind ik altijd een van de leukste delen van mijn opleiding. Je leert er veel meer dan enkel in de fictieve setting die school voor je opzet. Voor de eerste stage die ik voor mijn studie moet doen (HBO Informatica aan de HAN in Arnhem),  heb ik gekozen voor Orange Juice, dat ik via een vacaturewebsite heb leren kennen.

Stage ervaring

Vanuit mijn vorige stages (MBO) heb ik al wat ervaring opgedaan met hoe het werk er in de praktijk uitziet. Toch is Orange Juice moeilijk te vergelijken met de bedrijven waar ik destijds heb gezeten. Qua omvang is Orange Juice enkele maten groter dan de andere. Hierbij doel ik voornamelijk op de omvang en klanten van Orange Juice.

Met ruim 20 medewerkers die week in week uit bezig zijn met het ontwikkelen, optimaliseren en vermarkten van webapplicaties is Orange Juice het grootste bedrijf waar ik tot op heden gewerkt heb. Ook qua klanten is Orange Juice van formaat. Met klanten zoals HEMA, Drukwerkdeal, ANWB, Telegraaf Media Groep, Persgroep en many more, heeft Orange Juice een behoorlijk portfolio opgebouwd. Mede door dit portfolio en de projecten op de website van Orange Juice hebben mij doen besluiten dat dit het bedrijf was waar ik stage wilde lopen.

Meedraaien in een team

Tijdens mijn stage ben ik één van de Javascript developers van team Extreme. Met gebruik van Scrum als projectmethodiek, werken we in sprints van twee weken aan bestaande en nieuwe functionaliteiten. Team Extreme is tijdens deze sprints voornamelijk bezig met applicaties die draaien op de webbrowser van de gebruiker. Deze applicaties zijn gebouwd in de nieuwste technieken die het web te bieden hebben. Als Javascript developer ben ik voornamelijk bezig met het maken of aanpassen van specifieke functionaliteit die de betreffende applicatie nodig heeft. Hierbij kan gedacht worden aan de veranderingen die plaatsvinden wanneer er een knop aangeklikt wordt of aan het wegschrijven van data naar een webAPI.

Het ontwikkelen van deze functionaliteiten geeft mij altijd veel voldoening, we beginnen met een idee, maken een plan en werken het uit. Tussendoor lopen we regelmatig tegen hindernissen aan, waardoor er onderzoekjes nodig zijn of het plan moet worden bijgesteld om tot het gewenste resultaat te komen. Doordat ieder project zijn eigen doelen, wensen en requirements heeft, is geen enkel project hetzelfde en ben ik vaak met nieuwe concepten of technieken bezig.

Naast het uitwerken van deze functionaliteit, is er ook nog het scrumproces dat in de gaten gehouden moet worden. Dit lijkt vooraf goed te doen, maar blijkt soms in de praktijk nog behoorlijk lastig; taken vallen tegen, teamleden worden ziek of er komen veel onverwachte taken bij. Deze factoren kunnen het scrumproces behoorlijk negatief beïnvloedden. Hierdoor is het belangrijk dat wij als team goed op elkaar zijn ingespeeld en dat we elkaars sterke en zwakke punten kennen.

Einde stageperiode

Inmiddels nader ik het einde van mijn stage en besef ik eigenlijk pas hoeveel ik gedurende mijn stage gegroeid ben. De kwaliteit van mijn opgeleverde producten is hoger dan ooit tevoren, durf ik sneller complexere problemen op te pakken en heb ik veel ervaring opgedaan met Scrum. Orange Juice heeft mij veel ruimte gegeven om mijzelf te ontwikkelen, waarvoor ik ze hartelijk wil bedanken. Gelukkig is dit geen last goodbye richting Orange Juice, omdat ik door hetgeen wat ik tijdens mijn stage heb laten zien, een bijbaan heb aangeboden gekregen als Javascript ontwikkelaar. Hierdoor kan ik tijdens mijn vrije tijd nog meer ervaring opdoen in de praktijk bij het #internetbureauomdehoek. Mocht jij als toekomstig stagiair nog op zoek zijn naar een toffe stageplek of wil je gewoon graag werkervaring opdoen als developer, kijk dan eens op jobs.orange-juice.nl en wie weet word jij binnenkort mijn nieuwe collega!