Tag management systemen

02 februari 2016 Online marketing

Tag management systemen maken het gemakkelijk om analyse, marketing en andere tag-gebaseerde codes op een website te beheren. In plaats van het (laten) implementeren van tags in de code van een website, worden deze geïntegreerd en ingeregeld in een tag management systeem. Dit systeem fungeert vervolgens als een digitale butler van de website. Afhankelijk van de pagina’s die worden bezocht, of acties die door bezoekers op de website plaatsvinden, worden de gewenste tags getriggerd.

Google Tagmanager

Het tagmanagement systeem wat in 2012 door Google werd gelanceerd, Google Tagmanager (GTM) is inmiddels een van de meest gebruikte platforms. Evenals Google Analytics is GTM gratis in gebruik en biedt in de meeste gevallen meer dan genoeg functionaliteiten. Bestaat er behoefte aan meer opties (bijvoorbeeld workflow-management ) of contact/ondersteuning van de makers van de software dan kan er vaak beter worden gekozen voor enterprise oplossingen zoals Tealium of Adobe Dynamic Tag Management.

Triggers, variabelen en events

Om ervoor te zorgen dat de juiste tags op de juiste pagina’s worden afgevuurd maakt Google Tagmanager gebruik van Triggers, Events en Variabelen. Bekijk voor een uitleg hierover de volgende video.

Basisimplementatie met Analytics in 3 stappen

Stap 1. Analytics account aanmaken en instellen
Een open deur, maar ga naar www.google.com/analytics en maak een Google Analytics account aan. Je krijgt een UA-code, deze hebben we in stap 3 nodig (kopieer deze dus even). Zorg dat de instellingen zoals e-commerce settings, valuta en sitesearch correct staan.

Stap 2. GTM account aanmaken en container template uploaden
Maak een account aan voor Google Tagmanager.
Een standaardimplementatie van Google tagmanager met Google Analytics (incl. event-tracking en basic e-commerce tracking) bevat de volgende instellingen:

  • Verschillende variabelen (Google Property ID, en verschillende variabelen voor het instellen van Google Analytics Event tracking)
  • Tags voor het meten van events, pageviews en e-commerce tracking
  • Triggers voor het afvuren op het moment van events en e-commerce transacties

Het aanmaken van deze variabelen, tags en triggers kan een tijdrovend proces zijn. Gelukkig biedt onze standaard implementatie (download het template hier!) je een vliegende start. Download het container template en importeer deze in je GTM account. Vergeet niet om je container vervolgens te publiceren.

Stap 3. Codes op website plaatsen
Zorg dat je website communiceert met GTM. Plaats de GTM codesnippet op iedere pagina van je website.
Wil je in de code al enkele gebeurtenissen vastleggen? Dan kan dat middels onderstaand javascript, tekstjes in blokhaakjes dienen per gebeurtenis ingesteld te worden, waarbij gaEventValue optioneel is.

[ecko_code_highlight language="javascript"]dataLayer.push({
'event':'gaTriggerEvent',
'gaEventInteraction':'[true/false]',
'gaEventCategory':'[de categorie]',
'gaEventAction': '[de actie]',
'gaEventLabel': '[het label]',
'gaEventValue': '[waarde van gebeurtenis, bijvoorbeeld: 10.60]'})[/ecko_code_highlight]

Heb je een webwinkel? Plaats dan de transactiegegevens op de bedankt-pagina (bekijk hier hoe je dat moet doen.). Om via GTM de Analytics e-commerce tag af te vuren voegen we daar nog de volgende Javascript regel aan toe:

[ecko_code_highlight language="javascript"]dataLayer.push({'event':'transaction-complete'})[/ecko_code_highlight]

Denk eraan dat de codes vóór de Tagmanager containercode op de pagina’s geplaatst dienen te worden.

 

Testen en finetunen

Basisinstallatie afgerond? Test dan of de gegevens zoals verwacht binnenkomen in je Analytics account. Fungeren bepaalde gebeurtenissen als belangrijke KPI? Overweeg dan om ze als doel in te stellen.

Gefeliciteerd! Je hebt nu een prima start voor het beheren van je tags op je website. Wat zijn jouw ervaringen en best practices van het beheren van je tags via Google Tagmanager?