Digital commerce alleen voor grote spelers?

31 juli 2019 Strategie

De webgiganten als Amazon.com en Alibaba.com zijn vrijwel dagelijks in het nieuws omdat ze de internationale e-commerce markt domineren. De groeicijfers zijn ongekend en de logistieke operaties zijn indrukwekkend. De dominante marktpartijen maken gebruiken van nieuwe technologieën op het gebied van big data, machine learning en predictive analysis. In Nederland kennen we onder meer Coolblue en Bol.com als dominante spelers. De schaalgrootte is van groot belang bij deze spelers en vaak wordt gesproken over ‘winner takes all’.

Niche strategie

Is er in dit geweld wel plek voor kleinere spelers? Of is het simpelweg niet mogelijk om op te boksen tegen de grote spelers in het speelveld van digital commerce? Bij Orange Juice werken we zowel voor grotere opdrachtgevers als bijvoorbeeld HEMA, Ster en Persgroep, maar realiseren we ook interessante e-commerce projecten voor ambitieuze MKB ondernemingen en start-ups. Veelal is er dan sprake van een niche strategie.

Het online verkopen van specialistische producten biedt zeker kansen, vaak is dit ook voor een specifiek marktsegment. Een niche strategie kan online ook zeer succesvol zijn en wordt vanwege kleinere afzetvolumes regelmatig over het hoofd gezien door de genoemde webgiganten. Enkele voorbeelden van markten die wij online bedienen voor onze opdrachtgevers: fairtrade sieraden, flightcases, eetbaar papier, event supplies, bedrukte relatiegeschenken, hout op maat en DIY videocommercials.

Digital commerce voor kleinere ondernemingen

Het kan zijn dat er voor een kleiner e-commerce project ook minder budget beschikbaar is, met name in de start-up fase. Zelfs dan is met een pragmatische aanpak een goede start te realiseren. Er zijn webshop modules die kant-en-klaar zijn en vrij snel in gebruik genomen kunnen worden. Wel zorgen wij ook dan voor een professioneel webdesign en moet er het nodige gebeuren qua zoekmachine optimalisatie. Zo hebben we recent op basis van een standaard platform de webshop www.toolr-equipment.com gerealiseerd. Een webshop voor het online verkopen van gereedschapswagens en gereedschap. En we assisteren bij het vernieuwen en optimaliseren van de webshop www.ovistand.com. Een webshop voor het online verkopen van laptop stands.

De werkzaamheden op het gebied van online marketing en conversie optimalisatie zijn vrijwel gelijk aan de grotere e-commerce projecten. Denk hierbij aan live chat, AB testen, e-mail marketing, social media campagnes en Google Ads. Wel met iets lagere marketingbudgetten, maar desondanks succesvol dankzij de binding met een specifieke doelgroep. Zo kan een kleinere speler met een niche strategie ook een succesvol e-commerce project opzetten. En bij gebleken succes dit in meerdere landen uitrollen.